Standup comedy is sinds 2 jaar één van mijn nieuwe activiteiten, die ik naast het spelen van alle typetjes beoefen. Ik houd al vele jaren komische speeches, meestal als burgemeester. Bij standup sta je er als jezelf, zonder vermomming, pruik of kostuum. Je moet het louter doen met de grappen die je vertelt. Ook hier is het doel mensen entertainen, hier alleen op een klein podium voor een publiek dat daarvoor gekomen is. Meestal spelen er meerdere comedians op een avond.

Het is zeler in het begin eng om er als jezelf te staan en je nergens achter te kunnen verschuilen. Maar inmiddels ben ik daaraan gewend en voelt het heel natuurlijk. Bij standup moeten de onderwerpen zoveel mogelijk uit je eigen ervaringen komen. Wat bijv. niet werkt als een comedian over daten grappen maakt, terwijl later blijkt dat hij al jaren getrouwd is. Dat werkt niet, gelooft het publlek ook niet.

De voldoening om een grap te bedenken en die te spelen voor een publiek dat daar vervolgens om lacht, is als dope. Het werkt verslavend. Hier wil ik nooit meer vanaf komen!